Osnovni fotografski pojmi

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Digitalna Kamera forumu -> Terminologija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Peter Ježovnik
Administrator

Pridružen/-a: Čet Maj 2006 9:55

PrispevekObjavljeno: 18.10.06, 13:52    Naslov sporočila: Osnovni fotografski pojmi Odgovori s citatom

Zaslonka, zaklopni čas, občutljivost ISO, ravnotežje beline...
V fotografiji je precej terminologije, tako v angleškem, kot tudi prevedene v slovenski jezik. Če česa ne razumete, vprašajte tukaj!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lumix

Pridružen/-a: Pon Dec 2006 19:31

PrispevekObjavljeno: 04.12.06, 19:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V reviji se uporablja izraz fotoaparat, fotografija, kar je v nasprotju z mnenjem nekaterih fotografov, ki uporabljajo izraz kamera oz. posnetek. Zanima me kateri izraz je ˝pravilnejši˝ in zakaj se na nekem nivoju izrazi ne poenotijo?
Nazaj na vrh
frantoluci

Pridružen/-a: Tor Feb 2007 9:30
Kraj: Cvičkova dežela

PrispevekObjavljeno: 27.02.07, 11:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dobro vprašanje ... mene tudi to mal bega.
Nazaj na vrh
Daniel Andjelkovic
Administrator

Pridružen/-a: Tor Dec 2003 16:12
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 28.02.07, 12:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bega nas vse, in to zato, ker v slovenskem jeziku ta terminologija ni in verjetno še dolgo ne bo poenotena. Pravilno je oboje, torej kamera in fotoaparat. Vse je odvisno od tipa uporabnika.

Za ilustracijo - "nekateri fotografi" je širok pojem, ki zahteva dodatno razlago. V bistvu je najbolj pomembno, da se razumemo, o čem sploh govorimo.

Čeprav je revija poimenovana Digitalna Kamera in smo izraz kamera uporabljali na začetku, smo prišli do zaključka, da je v našem prostoru bolje uporabljati izraz "fotoaparat". S tem se sicer izognemo nerazumevanju, četudi na račun kritik.

Resnično pravi fotograf pa tako ali tako imenuje svoj fotoaparat z najljubšim ženskim imenom. Za fotografinje pa na žalost ne vem :)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Lilja

Pridružen/-a: Tor Jun 2007 13:18

PrispevekObjavljeno: 05.06.07, 13:26    Naslov sporočila: Re: Osnovni fotografski pojmi Odgovori s citatom

[quote="Peter Ježovnik"]Zaslonka, zaklopni čas, občutljivost ISO, ravnotežje beline...
V fotografiji je precej terminologije, tako v angleškem, kot tudi prevedene v slovenski jezik. Če česa ne razumete, vprašajte tukaj![/quote]

Vse to. Embarassed Upam, da je kdo pri volji za razlago.
Kot popoln začetnik sem si najprej sposodila stare izvode fotografskih revij, vse pregledala, prebrala, ampak še vedno mi vse ni čisto jasno. Saj mogoče bodo vprašanja za koga butasta, ampak tko pač je Very Happy

- Naprimer zaslonka:zaklopni čas. Zaklopni čas je v bistvu čas zapiranja zaslonke? Ali ne ...?

- če naj bi velikost goriščnice in odprtost zaslonke omogočali doseg enakega učinka (zameglitve), kdaj naj potem uporabim katero od njiju?

- če hočeš izostriti en element, ki ga fotografiraš, ostale pa zamegliti, kako s fotoaparatom določiš ravno tisti del, ki naj bo izostren? Najprej sem mislila, da fotoaparat pač izostri center ali bližino, potem pa sem po fotografijah videla, da ne more biti tako. ali izostri objekte na nastavljeni razdalji?

Res bom hvaležna tistemu, ki mi bo pomagal razjasniti si osnove. Fotoaparata žal še nimam, zato tudi teh stvari zaenkrat še ne morem preizkusiti sama.

- Mi lahko priporočite kakšno dobro literaturo o fotografski kompozciji?

hvala za vse
Nazaj na vrh
Daniel Andjelkovic
Administrator

Pridružen/-a: Tor Dec 2003 16:12
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 18.06.07, 08:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Torej - najprej je potrebno razjasniti osnovne fotografske pojme kot sta zaslonka in zaklop, vendar je brez prisotnosti fotoaparata to skorajda nesmiselno. Primerjajte situacijo z učenjem vožnje avtomobila, ne da bi pri tem sploh videli avtomobil od blizu, kaj šele spoznali njegove dele.

Nabavite torej star analogni zrcalno-refleksni fotoaparat (na boljšem sejmu, od prijatelja, znanca,...) in pojmi vam bodo naenkrat mnogo bolj jasni. Potem dokupite Fotografski vodič po kompoziciji (pokličite na 02 330 330 2) in naenkrat vam bodo pojmi še bolj jasni.

Šele potem se odločite za nakup lastnega digitalnega zrcalno-refleksnega fotoaparata in vadite, vadite ter vadite.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Gizmo

Pridružen/-a: Pet Mar 2007 23:00
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: 02.07.07, 20:32    Naslov sporočila: Re: Osnovni fotografski pojmi Odgovori s citatom

da ne bo kick v temo tvoj post Lilja. Odgovorim ti na vprašanja, zdej če boš zastopla OK, če ne pa tudi OK Laughing

Zaslonka:

Zaslonka je v bistvu luknja v objektivu, skozi katero vpada svetloba, tako da se lahko na tipalu zajame slika. Zaslonko sestavlja vrsta kovinskih ploščic, imenovanih diafragma, njeno velikost pa določajo f/števila, ki omogočajo natančen nadzor nad količino svetlobe, ki bo dosegla tipalo, da bi dosegli pravilno osvetlitev. F/števila sledijo zaporedju, ki ga najdemo na vseh objektivih. Tipična lestvica vrednosti zaslonke na standardnem zoom objektivu je: f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16 in f/22. Manjše kot je število f/, večja je odprtina zaslonke, zato bo ta prepuščala več svetlobe in obratno. Vsa f/ števila so identična, ne glede goriščno razdaljo, tako da bo zaslonka f/8 na 50mm objektivu prepustila povsem enako količino svetlobe kot f/8 na 600mm objektivu. Najmanjši zaslonki ponavadi pravimo »minimalna«, največji pa »maksimalna« zaslonka.
Zaslonka je tudi eden glavnih faktorjev za nadzor globinske ostrine- izostrenega področja pred in za točko, na katero se ostri. (po tvoje zameglitev)

Zaklopni čas:

Zaklopni časi (merjeni v delcih sekunde in celotnih sekundah), nadzorujemo kako dolgo bo sprožilec fotoaparata odprt, oziroma kako dolgo bo svetloba padala skozi zaslonko objektiva na tipalo, ko se bo zajemal posnetek. To imenujemo čas osvetlitve.
Tipični fotoaparati SLR nudijo nabor zaklopnih časov od 30 sekund do 1/4000 sekunde ali več. Počasnejši ko je zaklopni čas, več svetlobe bo prešlo skozi zaslonko objektiva in hitrejši ko je, manj svetlobe bo prepuščene. Ko je ob fotografiranju svetloba močna, boste ponavadi uporabljali krajše zaklopne čase. Daljše pa ponavadi uporabljamo pri fotografiranju v šibki svetlobi.
Z izbiro zaklopnega časa tudi nadziramo, kako bomo posneli gibanje subjekta. Če želite zamrzniti subjekt v gibanju, uporabite hiter zaklopni čas, če pa ga želite zamegliti in prikazati gibanje, pa uporabite počasen zaklopni čas. Zaklopni čas, ki je potreben za zamrznitev oziroma zameglitev, je vglavnem odvisen od hitrosti gibanja subjekta.
Pri daljšem zaklopnem času je priporočljivo uporabljati stativ ali kakšen drug pripomoček!

Razložena dva pojma, naloženih 10 novih... Ja tako je v fotografiji.

Še dobro, da ne sprašuješ kaj je bokeh pa zakaj pride do razlikovanja med objektivi. Tle bi bol komplicirali Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Lilja

Pridružen/-a: Tor Jun 2007 13:18

PrispevekObjavljeno: 03.07.07, 16:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, končno malo razumevanja. Mi pomaga tole zelo. Vmes sem sicer imela priložnost bolje spoznati fotoaparat (sem ga imela le na izposoji), in je res, da tako najbolje spoznaš, ampak tudi tale teorija mi zelo prav pride, da osmislim, kaj sem sploh počela.
hvala!

Objektivi pa še pridejo Laughing Sam da fotič kupim.
Nazaj na vrh
Gizmo

Pridružen/-a: Pet Mar 2007 23:00
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: 04.07.07, 16:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

no veselo fotkanje, če pa karkoli rabiš piši Very Happy bomo poskušali povedat, razložit, pokazat, če bo v naših močeh !
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Digitalna Kamera forumu -> Terminologija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu

Stari forum / Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Copyright 2004-2010 Videotop Color Media d.o.o. Vse pravice pridržane